جسم و ذهن نوزاد شما از روزهای اولیه تولد به سرعت در حال رشد و تکامل است و این رشد در یک محیط مساعد و مناسب سرعت و جهت مناسبی به خود میگیرد. تشک بازی نوزاد یکی از لوازمی است که برای فعالیتهای ذهنی و جسمی کودک طراحی شده است و با امکاناتی که دارد میتواند به رشد کودک شما کمک کند. اما چطور میتوان یک تشک بازی مناسب برای کودک تهیه کرد؟ یک تشک بازی نوزاد چه ویژگیهایی دارد؟ در این مقاله ما به شما خواهیم گفت که تشک بازی نوزاد چه فوایدی برای رشد فرزند شما دارد و برای خرید بهترین تشک بازی نوزاد باید به چه نکاتی توجه کنید.
تشک بازی چیست؟
تشک بازی نوزاد به سطحی نرم و یکنواخت گفته میشود که قوسهایی برای آویزان کردن اسباب بازی روی آن تعبیه شدهاند. این وسیله در کنار رنگهای متنوع و بافت، امکاناتی مثل آینه، نور و صدا و موسیقی هم دارد تا ذهن کودک را درگیر کرده و او را سرگرم نگه دارد. تشک بازی نوزاد برای نوزادان تازه متولد شده تا چند ماهه قابل استفاده است. البته نوزادان چند روزه فقط میتوانند اشیایی را که کاملا نزدیک خود هستند ببینند اما با رشد کودک حس بینایی او نیز کاملتر شده و تا شش ماهگی او میتواند همه اسباب بازیهایی را که دور و بر اوست ببیند و با آنها سرگرم شود. اگر کودک خود را کاملا زیر نظر بگیرید خواهید دید که از سه ماهگی فعالیتهای او بیشتر شده و توانایی او در هماهنگی حرکات چشم و دست افزایش خواهد یافت. پس از این که کودک بتواند بنشیند و چهار دست و پا راه برود خواهد توانست که در تشک بازی خود حرکت کند و به اشیای موجود در آن دست بزند و آنها را بگیرد. ( خرید تشک بازی نوزاد )
تشک بازی نوزاد چطور به رشد فکری و جسمی او کمک میکند؟
رشد جسمی و ذهنی کودک در شش ماهه اول تولد بسیار سریع است و استفاده از تشک بازی به او کمک میکند که بهتر بتواند تواناییهای خود را کشف کرده و خود را سرگرم نگه دارد. اما استفاده از این تشکها فواید متعددی دارد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
تقویت حس بینایی: نوزاد انسان با بینایی بسیار ضعیف به دنیا میآید. او در روزهای اول تولد کاملا نزدیک بین و کوررنگ است و فقط اشیای در فاصله ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتری چشمانش را میبیند. در این دوره او به مشاهده صورت انسان علاقمند است و بسیار ضروری است که در روزهای اول ارتباط چشمی کافی با وی برقرار کنید. در این زمان رنگهای روشن و متضاد هستند که نظر او را به خود جلب میکنند و کودک را تشویق میکنند که اشیاء را با چشمانش دنبال کند. از چهار ماهگی درک او از عمق شکل میگیرد و بیش از گذشته از مشاهده اشیاء و اسباب بازیهای رنگارنگ اطراف خود لذت میبرد.
تقویت مهارت گرفتن اشیاء: در روزهای اول تولد قرت گرفتن اشیاء توسط نوزاد بسیار زیاد اما از نوع غریزی است که کنترلی روی آن ندارد. یعنی او هرچیزی را که با دستش تماس پیدا کند محکم میگیرد و رها نمیکند. اما مدت زیادی طول نمیکشد که کودک تعمدا سعی میکند اشیاء را با دست بگیرد و از پنج ماهگی این قدرت در وی کامل میشود. پس داشتن اسباب بازیهایی در اطراف و گرفتن آنها توانایی او را در هماهنگی چشم و دست افزایش میدهند. از شش ماهگی کنترل نوزاد روی حرکت بازوهایش کامل میشود و او میتواند همزمان با هم دستهایش را حرکت دهد و چیزها را بگیرد و با آنها بازی کند.
تقویت عضلات و قدرت حرکت: کودک با حرکت دادن بازوها، سر و گردن و پاهایش در تشک بازی نوزاد عضلات خود را به حرکت وا میدارد و این حرکات به تقویت آنها منجر میشوند. او فرا میگیرد که چطور همزمان با دیدن اشیاء آنها را بگیرد و حرکت دهد و هماهنگی بین دست و چشمانش را کامل کند. به تدریج او غلتیدن، نشستن، چهار دست و پا راه رفتن و در نهایت ایستادن و راه رفتن را نیز فرا میگیرد و با فعالیت و بازی عضلاتش روز به روز قویتر خواهند شد.
تقویت حس خود آگاهی و علت و معلول: حرکت کردن و گرفتن اشیاء باعث میشود که حس کنترل کودک روی بدنش تقویت شود و او درک کند که میتواند محیط اطرافش را تغییر دهد. کودک از ۶ هفتگی تا چهار ماهگی در یک مرحله خاص رشد قرار دارد که ژان پیاژه از آن به عنوان مرحله اولین واکنشهای دوری یاد میکند. در این زمان او حرکات و اعمال را به طور تصادفی فرا میگیرد مثلا دستش به توپی میخورد و آن توپ حرکت میکند. در مرحله بعد که مرحله واکنشهای دوری ثانویه نام دارد و از ۴ ماهگی تا ۸ ماهگی را شامل میشود کودک این اعمال را از روی نیت انجام میدهد چون برای او سرگرم کننده هستند. مثلا اشیاء را با دست میگیرد و میکشد و واکنش آنها را مشاهده میکند و با این کار حس درک او از رابطه علت و معلولی تقویت میشود.
برانگیختن حواس پنجگانه: کودک در یک سال اول پس از تولد از طریق تعامل با محیط، حواس پنجگانه خود را توسعه میدهد و یک تشک بازی مناسب با ایجاد حس سرگرمی و بازی میتواند به او در این کار کمک کند. تشکی که با رنگهای متنوع، بافتهای متفاوت و صداهای گوناگون حواس کودک را تحریک میکند بهترین گزینه برای این کار است. توجه داشته باشید که حس لامسه کودک در ابتدا در قسمت دهان وی قویتر است و به تدریج در ماههای بعدی به دستانش منتقل میشود. حس شنوایی کودک نیز بین دو تا پنج ماهگی تکامل مییابد و او بهتر میتواند منبع صدا را تشخیص دهد.
سایر مزایای استفاده از تشک بازی
- تشکهای بازی سبک و قابل حمل هستند و شما میتوانید آنها را روی هر سطح صافی قرار دهید.
- این تشکها به سادگی قابل شستشو و نظافت هستند و لازم نیست نگران کثیف شدن آنها باشید.
- تشک بازی نوزاد محدودهای امن برای بازی کودک فراهم کرده و نگرانیهای شما را در مورد زمین خوردن و آسیب دیدن کودک از بین میبرد.
- شما میتوانید با آویزان کردن اسباب بازیهای جدید محیط تشک بازی را طبق دلخواه خود و نیاز کودک تغییر دهید.
نکات مهم برای خرید تشک بازی نوزاد
انتخاب یک تشک بازی برای نوزاد امری سلیقهای است اما اگر رشد ذهن و جسم کودک شما برای شما اهمیت دارد و میخواهید محیطی جذاب اما ایمن برای او فراهم کنید حتما نکات زیر را هنگام خرید مد نظر داشته باشید:
مسطح بودن تشک بازی: سطوح شیبدار، صندلی و بالش فضای مناسبی برای بازی کودک فراهم نمیکنند. هر مانع و سطح ناهمواری که در فضای تشک وجود داشته باشد حرکت کودک را محدود میکند و از این نظر گزینه مناسبی نخواهد بود. برای این که کودک شما آزادی کاملی در این فضا داشته باشد حتما از تشکهای مسطح استفاده کنید، در چنین فضایی کودک آزادی کامل برای تکان دادن شانهها، پاها و کل بدن خود دارد و مثل یک محیط بازی واقعی برای وی خواهد بود.
فضای مناسب برای آویزان کردن اسباب بازیها: قوسهای روی تشک بازی باید فضای گستردهای برای آویزان کردن انواع اسباب بازیها را در خود داشته باشند. به طور مثال اگر اسباب بازیها فقط بالای سر کودک قرار داشته باشند او برای دیدن آنها سر خود را به بالا خم میکند به همین حالت باقی میماند و با این کار ممکن است پشت جمجمه کودک تخت شود. سعی کنید اسباب بازیها را در محلهای مختلف از تشک آویزان کنید نه فقط بالای سر او، با این کار کودک سر خود را حرکت داده و عضلات وی تقویت میشوند.
سادگی بصری: نوزادان تازه متولد شده نزدیک بین و کوررنگ هستند و فقط نسبت به تضادهای رنگی شدید واکنش نشان میدهند. بنابراین ترکیبهای رنگی ساده و متضاد در این زمان بهترین گزینه برای یک تشک بازی نوزاد مناسب هستند. کارشناسان توصیه میکنند برای تقویت بینایی کودک در این دوره از اسباب بازیها و عکسهایی با رنگهای سیاه و سفید استفاده کنید و آنها را از تشک وی آویزان کنید.
اسباب بازیهای قابل جدا شدن: کودک با بزرگ شدن سعی میکند اسباب بازیها را با دست بگیرد و اگر بتواند آنها را تصاحب کند بسیار خوشحال خواهد شد و این کار به توسعه ادراک وی کمک خواهد کرد. پس سعی کنید از این زمان از اسباب بازیهای جدا شونده در تشک استفاده کنید. تشکهای بازی شاید از نظر بزرگسالان خیلی دوست داشتنی طراحی شده باشند اما فراموش نکنید که شما باید آنها را از دیدگاه یک نوزاد بررسی کنید، پس اسباب بازی باید برای دسترسی کودک آویزان شده باشد و نه خود شما.
نداشتن نورهای خیره کننده و اجزای متحرک در وسط: سعی کنید از تشکی استفاده کنید که در قسمت وسط آن نورهای جذاب و اجزای متحرک نداشته باشد. با این کار توجه کودک شما فقط به وسط تشک جلب نمیشود و او را به قرار گرفتن در موقعیتهای متنوع و حرکت و فعالیت بیشتر تشویق میکند نه این که فقط به پشت دراز بکشد و به بالای سر خود نگاه کند.
جدا شدن ساده اجزا از تشک بازی: اجزای تشکی که میخواهید برای نوزادتان تهیه کنید باید قابل جدا شدن باشند. در این صورت نه تنها شستشو و نظافت تشک بازی نوزاد سادهتر خواهد شد بلکه شما میتوانید از این تشک به عنوان یک تشک ساده هم استفاده کنید و اوقاتی را با ارتباط مستقیم با نوزاد خود بگذرانید. شما قرار نیست تمام روز او را به حال خود در تشک بازی رها کنید چون او به ارتباط مستقیم صورت به صورت و تماس پوستی با والدینش نیز نیاز دارد.
اگر به دنبال اطلاعت بیشتری در مورد خرید سیسمونی نوزاد هستید میتوانید در بخش بلاگ سایت مقالات مفید بیشتری را مشاهده بفرمایید. اینجا کلیک کنید
اگر هم قصد خرید سیسمونی نوزاد را دارید و یا احتیاج به اطلاعات درباره محصولات دارید میتوانید به این صفحه مراجعه کنید. فروشگاه اینترنتی مامی بی بی
[widget id=”text-12″]
[widget id=”custom_html-7″]